Rolul jocului în dezvoltarea copilului – idei de activități

rolul jocului in dezvoltarea copilului cover

Imediat după ce ai devenit mămică, toată atenția ta a fost acaparată de noul membru al familiei, care gângurea, te privea cu ochișorii mari și încerca mereu să îți comunice câte ceva. I-ai dedicat tot timpul tău pentru a-l ajuta să rostească primele cuvinte și să facă primii pași. Apoi, pe parcurs, l-ai învățat să mănânce și să se îmbrace singur. I-ai explicat cum funcționează lumea din jur, ce e bine și ce nu e bine să facă, cum să se comporte cu diferite ocazii și multe alte lucruri. Însă, știai că, pe lângă acest tip de educație informală, prichindeii învață cel mai mult în primii anii de viață prin joc? Rolul jocului în dezvoltarea copilului a fost dovedit de-a lungul timpului de nenumărate studii de specialitate ca fiind esențial.

Joaca le stimulează creativitatea celor mici, îi pune în situații în care trebuie să găsească soluții rapid, îi ajută că comunice mai bine cu cei de vârsta lor și cu adulții, contribuind la dezvoltarea fizică și psihică armonioasă a lor. În continuare, vei descoperi câteva idei de activități distractive pentru piticul tău, pe care le poate realiza atât acasă, cât și la ateliere organizate pentru copii, care sunt în același timp atât jocuri inedite pentru ei, cât și veritabile moduri de educație.

1. Rolul jocului în dezvoltarea emoțională a copilului – Pictura

rolul-jocului-in-dezvoltarea-emoationala-acopilului-

Fie că e vorba de pictură pe sticlă sau pe pânză, fie de a colora cu acuarele cartea cu personajele preferate, această activitate poate fi mereu organizată sub forma unui joc sau a unui concurs. Dacă ai o după amiază liberă, alege o temă – peisaje din natură, animăluțe, desene animate, familia, prietenia – pregătește materialele necesare și dă startul distracției! Toți cei din casă trebuie să deseneze și să picteze ceva care se încadrează în subiectul propus, iar cea mai frumoasă operă va fi desemnată câștigătoare. Campionul primește dulciuri, jucării sau alt premiu simbolic.

Dacă totuși programul nu îți permite, apelează la atelierele pentru copii de la Casa cu Rost. Poți opta pentru pictură pe materiale textile, pe căni, pe pietre, ceramică și multe altele! Micuțul tău se va juca alături de ceilalți participanți, își va îmbunătăți abilitățile artistice și va pleca acasă cu o adevărată operă de artă. 

Cel mai important merit al picturii este că îl ajută pe copil să își exprime ideile și emoțiile într-o manieră inedită.

2. Rolul jocului în dezvoltarea copilului pe plan intelectual – Educația nonformală 

rolul-jocului-in-dezvoltarea-copilului-ed.-nonformala

Cel mai adesea, cursurile de dezvoltare personală pentru copii nu sunt altceva decât sesiuni de jocuri interactive educative, gândite de specialiști și facilitate de persoane cu experiență în formarea copiilor. Deși poți organiza astfel de activități acasă, pentru prichindelul tău și prietenii lui, cel mai bine este să îl înscrii la module de educație nonformală pentru copii, organizate pentru grupa lui de vârstă. 

Astfel, va învăța prin jocuri de rol și alte activități amuzante diverse lucruri importante în viața de adult – cum să comunice asertiv și să medieze conflicte, rolul muncii în echipă, cum depășește un eșec, importanța perseverenței, a cooperării și nu numai.

3. Rolul jocului în formarea personalității copilului – Modelaj

rolul-jocului-in-formarea-personalitatii-copilului

Încă din primele luni de viață, un copil își dezvoltă propria personalitate și un mod unic de a vedea lumea din jur, în funcție de lucrurile pe care le învață din familie. De aceea, este important ca piticul să aibă parte de cât mai multe situații, persoane și activități diferite, astfel încât să se adapteze din ce în ce mai bine la orice context nou. 

Printre alternativele de joacă specifice copilăriei se află și modelajul. Fie că e vorba de plastilină, fie de  lut sau chiar de a realiza un slime din ingrediente nontoxice, micuții sunt mereu încântați să dea forme amuzante materialelor colorate pe care le au la dispoziție. Așadar, dacă ai o oră liberă, înarmează-te cu cele necesare și modelează alături de cel mic figurine care să devină eroii unei povești inventate de voi.

Dacă timpul nu este prietenul tău în această situație, optează pentru un atelier de modelat pentru copii, la care piticul va putea să realizeze diverse compoziții ce vor fi interpretate ulterior de un psihoterapeut. Astfel, vei putea afla care sunt principalele sale trăsături de personalitate și chiar ce vocație are.

Așadar, indiferent de forma de joacă pe care o alegi, asigură-te că acorzi importanța cuvenită acestei activități ludice, indiferent de timpul pe care îl ai la dispoziție! Fie că îți rezervi câteva ore acasă, fie că optezi pentru activități organizate pentru copii, pune pe lista de priorități dezvoltarea armonioasă a micuțului tău!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.