Pentru fiecare din noi sărbătorile de iarnă înseamnă lucruri diferite – cadouri, masa festivă alături de familie, globuri, colinde sau dulciuri. Fie că e vorba de cumpărături sau de împodobitul bradului, cu toții avem o parte preferată a Crăciunului. Această sărbătoare magică a adunat în jurul ei legende, ritualuri și tradiții secole de-a rândul, unele încă păstrate.
Primele globuri
Una din legendele fermecate ale Crăciunului este despre globuri. Înaintea anului 1850, potrivit tradiției, într-un orășel din Germania locuitorii împodobeau bradul cu nuci și mere. Neavând fructe, un suflător de sticlă sărac a hotărât să facă din materialele pe care le avea la îndemână mici obiecte pentru pom. Așa a început producerea globurilor pentru bradul de Crăciun acum peste 160 de ani.
Micile decorațiuni au fost un succes răsunător. După ce erau suflate, peste globuri se punea o soluție strălucitoare, iar apoi pictorii realizau modele cât mai detaliate pentru a le înfrumuseța. Astfel, în scurt timp globurile au fost produse pe scară largă și deja din 1860 Germania exporta decorațiunile către Statele Unite.
În România, tradiția împodobirii bradului a ajuns odată cu influența germană. Studenții români care studiau la Berlin sau Viena au preluat obiceiul și la noi în țară. Acesta a fost foarte bine primit și de dinastia Hohenzollern și de elita bucureșteană.
Ce facem la atelier?
Anul acesta, la Casa cu Rost ne întâlnim și noi la unul din atelierele lui Moș Crăciun să meșterim globuri din materiale textile colorate. Deși nu sunt din sticlă, ele păstrează bucuria momentului în care vor fi puse în brad. Doamna Teodora Safta de la Handmade by Teo ne va îndruma pentru a realiza creații unice, care să ne înveselească pomul.
Atelierul este potrivit pentru copii, părinți și bunici și pentru toți cei creativi și pasionați de lucru manual. Noi vă așteptăm cu un ceai aromat și gustări delicioase și cu toate materialele pregătite.
Cost atelier: 70 de lei
Înscrie-te online AICI sau telefonic la numărul 0734131377!