Putem incepe o maia de la zero folosind apa fermentata.
Cum realizăm apa fermentată?
Avem nevoie de:
- Un borcan curat
- Un mar sau o pară ori un pumn de stafide.
- Punem peste apa ele 100 ml. apa filtrata
- O linguri cu miere sau zahar brun
Dimineața și seara agităm bine borcanul și desfiletăm apoi ușor, doar cât să intre puțin aer, apoi infiletați capacul la loc..
Repetați pașii timp de 5 – 7 zile. Dupa cea de-a a 3-a zi, se pot observa clar semne de fermentare. Vara, când tempertura este mai ridicată, aceasta fermentează mai repede.
Dupa cele șape zile strecurăm apa și folosim din ea 50 ml.
Amestecăm cei 50 ml. de apă fermentată cu 50 de grame de faină, dacă aveți faină de secara ea este potrivită ca starter, astfel o sa fermenteze mai repede maiaua. Se lasa 8-9 ore la fermentat și dupa hrănim pentru prima dată maiua.
Cum hranim maiaua obtinuta ?
-vom adauga aceiasi cantitate de apa și faina.
Ex.: Dacă avem 100 gr. de maia , o vom hrăni cu 100 gr. de haina alba sau integrala și 100 ml apă.
Și o lăsăm 9 ore la fermentat la temperatura camerei.
Maiaua se păstrează la frigider.
Se scoate din frigider cu 10 ore înainte de a face pâinea. O lăsăm să ajungă la temperatura camerei și apoi o hrănim. O lăsăm la fermentat 9-12 ore în funcție de temperatura din casă. Daca este rece, va fermenta mai greu.
Maiaua mama se poate hrani astfel:
1 : 1 : 1 sau 1 : 2 : 2 pana la 1 : 10 : 10 adica până la de zece ori mai mult decât cantitatea de maia mamă.
1 fiind maiaua mamă : 1 faina : 1 apa
sau 1 maia mama : 2 faina : 2 apa
Calculăm hrănirea ei în funcție de cantitatea de care vom avea nevoie.
Ex.: Dacă făcem pâine din 400 gr. de făină integrală vom avea nevoie de 30% -35% maia, adică aproximativ 120 gr maia
Deci o vom hrăni așa încât să avem 120 de grame de maia pentru pâine și să ne rămâna și maia mama 100-200 gr.
Spor la gătit cu rost!
Gătim sănătos, gătim cu rost!